Опитвали ли сте пържени бонбони, сладкиш с лют червен пипер и десерт, направен от пилешки гърди? Кухнята е място за експерименти и създаване на нови вкусове. Различните комбинации от съставки раждат кулинарни върхове. Ето кои са най-необичайните десерти, които историята е съхранила.
Султанска златна торта
Този десерт се приготвя за 72 часа и се сервира в петзвезден хотел в Истанбул. Специално за направата му смокини, кайсии, дюли и круши се мариноват в ямайски ром в продължение на 2 години. След това се добавя френска полинезийска ванилия. Всичко се поръсва с карамелизирани черни трюфели и се покрива с ядивни златни люспи.
Торта Cherpumple
Този десерт е сравнително млад – рецептата му е измислена през 2009 г. от американски комик, който решава да комбинира три класически американски пая: ябълков, черешов и тиквен. Те се подреждат един върху друг, като се запечатват с глазура от крема сирене, след което се пекат. Тортата е невероятно калорична и има огромно разнообразие от вкусове.
Пържени бонбони
Кой е бил първият, решил да изпържи сладкиши в Шотландия, историята мълчи. Но пържените бонбони са се превърнали в популярна закуска в ресторантите за бързо хранене, заедно с картофките. Деликатесът е истинска “калорийна бомба”.
Сладолед в течен азот
Този десерт е постижение на молекулярната кухня. Един от ресторантите в столицата на Филипините Манила предлага сладолед Nitro. За производството му прясната сметана се замразява скоростно с помощта на течен азот. Сладоледът се предлага в различни вкусове – лавандула, роза и дори бекон и яйца.
Млечна дяволска торта
Този десерт се основава на популярна в Латинска Америка торта. В ресторант Chego в Лос Анджелис десертът се приготвя от пандишпан, напоен с кондензирано мляко с канела и лют червен пипер, както и добавка на пудинг от тапиока и пикантни фъстъци.
Десерт “Английска закуска”
Типичната английска закуска от бъркани яйца, наденица, печен боб и бекон е направена изцяло от сладки съставки. Кренвиршът е от пандишпан с фъстъчено масло, зърната боб са от бисквити и бял шоколад, плуващи в портокалово-ягодово пюре, а бърканите яйца са панакота с лимонов крем.
Десерт с пилешки гърди
В Турция този десерт се нарича “Tavuk Göğsü” и се прави от пилешки гърди, чийто вкус изобщо не се усеща. Настърганите пилешки гърди се подслаждат със смес от ориз, мляко, захар, брашно и масло, след което се поръсват с канела и бадеми.