Драстично и драматично поскъпване на шоколада се очаква, след като стойността на какаовото масло се вдигна двойно. Ценната суровина, която доскоро се търгуваше за 70 лева, вече идва на 140 лв. за килограм, оплакват се сладкари. Според борсови анализатори това е най-големият скок на стоката през последния половин век.
Поскъпването се дължи най-вече на климатичните промени – прекомерни валежи и големи суши. Това, съчетано със смъртоносна зараза в африканските плантации и липса на работна ръка, вдига цената на основната суровина за шоколада. От друга страна, потреблението расте непрекъснато, което води до увеличението, казват шоколатиери.
Двойното нарастване на цената на какаото обикновено се повтаря всяка година, обясняват те. Обикновено това става в началото ѝ, но през 2024 г. имаше поскъпване и през юни, което се дължеше на лошата реколта.
Шоколадът е неизменна част от Свети Валентин, но сладкото изкушение вече ще бъде “солено”. А доставчиците предупреждават за поне 8-10-процентно поскъпване. Така за любимия на мнозина “Милка”, например, вече ще броим близо 5 лева. Стойността на “Линд” пък ще хвръкне до небесата. Поскъпване в цените има още при млякото и захарта. Висока е стойността и на опаковането на шоколадови изделия.
“Добрата новина е, че макар и цените да се увеличават,
консумацията на шоколад продължава да нараства.
Трябва да знаем, че шоколадът е и здраве, тъй като здравословните ползи от какаото са много”, коментират майсторите.