Паралелно с цената на хляба, повишение в малките хлебарници в Пловдив ще има за другите продукти, включително и за баничките. Стойността на традиционната българска закуска може да мине 3 лева. Това заяви Георги Лефтеров, майстор хлебар, който заедно със съпругата си стопанисва бутикова пекарна за занаятчийски хляб.
Той подчерта, че заради по-високите цени на занаятчийския хляб, засега те не се вдигат.
“Ще вземем решение в края на този месеца, когато ще получим честитките за ток и вода”, посочи майсторът пред Радио Пловдив.
Увеличението в цената на масовия хляб в търговската мрежа обаче е между 20 и 40%. То се дължи на отпадането на нулевата ставка за ДДС за хляба, както и повишението на цените на водата и тока.
“Другото, което забелязвам в търговската мрежа, е не смяна на цената, а смяна на грамажа. Ако един хляб е бил 400 грама, то сега е 380 грама. Такива търговски практики виждаме вече от големите производители. Борба за пазар”, обясни Лефтеров.