От 1 януари 2025 г. цената на хляба може да нарасне значително, ако бъде възстановена 20 процентната ставка на ДДС върху хляба и брашното.
Това предупреди Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в предаването „Утрото на фокус“.
Според Кукушева, покачването на цената ще бъде много по-високо от самите 20% заради търговската надценка, която се прибавя към доставната цена на хляба.
Тя посочи, че нулевата ставка на ДДС, въведена по-рано, е помогнала браншът да излезе от сивия сектор и е стабилизирала цените на хляба.
„Ако бъде върната 20-процентната ставка върху хляба от 1 януари, цената му ще се увеличи много повече от 20%, защото между нашата доставна цена и 20-те процента ДДС, което взима държавата, има една търговска надценка, която слагат търговците,“ обясни Кукушева.
Експертът подчерта, че в много европейски държави ДДС ставката за хляба е диференцирана, а в някои случаи дори нулева. „В цял свят и най-вече в Европейския съюз цените на храните са с диференцирана ДДС ставка. В повечето държави тази ставка за хляба е нулева,“ каза тя, подчертавайки, че подобна мярка трябва да бъде запазена и в България.
Кукушева увери, че България няма опасност от дефицит на хляб, тъй като страната произвежда достатъчно пшеница.
Тазгодишната реколта е около 6,8 милиона тона, от които за вътрешно потребление се използва около 1 милион тона, а останалото количество се продава на борсата.
„Тази година пшеницата има изключително високи протеинови качества, защото слънцето беше силно, беше суша, а това е добър фактор за изпичане на пшеничните зърна,“ поясни тя.