Тревожна е тенденцията на пазара на млечни продукти в България.
Производството на имитиращи сирена продължава да нараства, като през 2024 г. са произведени близо 13 000 тона повече спрямо предходната година, сочат данни на Министерството на земеделието и храните.
Най-голямо производство на имитиращи продукти е отчетено през януари, март и август.
Докато заместителите на млечни продукти се увеличават, производството на истинско краве сирене намалява.
През 2024 г. са произведени 71 000 тона, което е с 4000 тона по-малко в сравнение с 2023 г.
Производителите на млечни продукти сигнализират и за сериозни ценови изкривявания. Според тях някои търговски вериги начисляват над 100% надценка върху крайната цена.
“Много е жалко. Крайният потребител е ощетен. Да, имаме лоялни партньори, но всичко над 15-20% надценка е чиста спекула”, коментира собственик на мандра пред bTV.
Браншът настоява за държавна намеса и въвеждане на механизми за регулация, които да защитят както производителите, така и потребителите.
В отговор на влошаващата се ситуация Министерството на земеделието предлага въвеждане на нови регулации, които да ограничат водното съдържание в бялото саламурено сирене до 65%.