Българските пчелари предлагат въвеждането на данък „опрашване“ за земеделските производители, позовавайки се на успешни практики в по-големи държави.
Искането идва в една от най-тежките години за сектора, белязана от драстичен спад в добива на мед и висока смъртност сред пчелните семейства.
Доцент Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз – Плевен, подчертава значимостта на пчелите за производството на храни:
“Пчелата осигурява 70% от храната на човечеството чрез опрашване.”
Според него подобна практика не е новост – в САЩ земеделците заплащат на пчеларите за опрашване на културите си от близо 100 години.
Българските пчелари изнемогват, сблъсквайки се с редица предизвикателства.
Изкупната цена на меда в страната е едва 4 лева за килограм, докато на дребно достига до три пъти по-високи стойности. Още един сериозен проблем е нерегламентираният внос на мед със съмнително качество.
“В България и Европа се внася евтин мед от Китай и Украйна. Той често е изкуствено изсушен, вместо да бъде естествено обработен от пчелите,” алармира доц. Станчев.
Допълнителна тревога буди ниската консумация на мед у нас. Докато в страни като Гърция и Турция потреблението надхвърля 1 кг на човек годишно, в България то е едва 400 грама.
Предложението на пчеларите несъмнено ще предизвика дебати сред земеделците и институциите. Въпросът е дали подобен налог ще подпомогне българското пчеларство или ще натовари излишно фермерите.