Българско свинско месо от подобрена кръстоска на източнобалканска свиня (стара българска местна порода свине) и други традиционни породи, като „черен ангел“, ще бъде представено на “Месомания”. Хранителното изложение ще се проведе от 13 до 16 ноември в Интер Експо Център в София.
Новата хибридна суровина вече е в производството на Свинекомплекс „Голямо Враново инвест“, Русе и ще бъде представена още в деня на откриването от проф. Алекси Стойков ‒ един от доайените на свиневъдството в България и проф. Десислав Балев – зам.-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Събитието ще събере професионалисти и ценители от 11:30 ч. в семинарна зала 5 на ИЕЦ.
Месото се характеризира с фина и деликатна мраморна структура, съдържаща вътрешномускулни мазнини, което го прави крехко и сочно при всякаква термична обработка
издаде д-р Диляна Попова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България.
Веднага след презентацията ще се проведе демонстрация по транжиране от шеф Лъчезар Лачев, а всеки, който иска да опита от новата хибридна порода свинско месо, ще има възможност да го направи от ароматно изпечените филенца на скарите пред Зала 2.
“Месомания” тази година няма да е само изложение и със сигурност няма да бъде традиционния форум на месопреработватели от цяла България. Събитието обещава зрелищен спектакъл на иновациите и традициите в бранша, които стоят зад създаването на най-добрите месни продукти и деликатеси от цялата страна и чужбина. “Месомания” е най-голямото от петте международни хранителни изложения в изложбения център – “Пътят на млякото“, Булпек“, „Интерфууд & дринк“, и се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие“.
Как се произвежда един от най-обичаните малотрайни колбаси – Камчия – и тайните на майсторската обработка на месо са показани в специален филм: „Ръководство към успеха – от Университета до практиката“, който може да бъде видян на щанда на АМБ в Зала 1 в четирите дни на изложението. Лентата е заснета в производствената база на Катедра „Технология на месото и рибата“ в Университета по хранителни технологии и показва подготовката на бъдещите кадри в индустрията.
На щанда на АМБ ще можете да намерите и специализирана литература в областта на месопреработката, в полза на професионалисти и любители.