Вкусовете на турската класическа кухня представи генералният консул на Турция в Пловдив Н. Пр. Корхан Кюнгерю заедно със съпругата си Синем. На тържествения обяд бяха поканени кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, част от неговия екип – заместниците Цветелина Пенева, Румяна Толова, Гергана Гатова-Златкова, Октай Чалъшкан, главният архитект Юлияна Петрова, както директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ проф. д-р Елена Кантарева и пловдивски журналисти. Специални гости бяха ректорът на университета „Намък Кемал“ в Текирдаг проф. Мюмюн Шахин и съпругата му.
Генералният консул приветства гостите и представи екипът, приготвил специалитетите. Сред тях Фуркан Бурак Юнал, който е ръководител на катедра „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“, заместник-директорът Синем Акман и преподавателят във филиала на
университета в Шаркьой Айгюн Калън. Те са носители на престижни отличия, последното от които са спечелили в деня на визитата им в България. В подготовката на традиционните за турската кухня блюда са се включили с огромно желание красивата съпруга на генерални
консул Синем Кюнгерю и чаровния заместник-кмет на „Централен“ Цветелина Пенева, която е почитател на вкусовете на южната ни съседка. Преподавателите, които са и топ готвачи поднесоха ястията в изискани съдове и с много финес. Първото от тях бе тархана чорба, която
се приготвя в различните региони на Турция с вариации – бяла и червена. В Тракия тя е направена с тесто, в което се слагат домати и чушки, а после се суши на слънце, след което се стрива на прах. В други райони на Турция тя е бяла, защото домакините не добавят чушки и
домати. С тестото се приготвя чорба, като някои майки приготвят попара за децата си през зимата, за да се засили имунитетът им. След това шеф-готвачите поднесоха тепси бюрек, направен от ръчно приготвени кори, домашни яйца, био краве и овче сирене, кисело мляко, като към тях са прибавили нарязан пресен магданоз. Бюрекът бе поръсен с бял и черен сусам.
Изненада за гостите бе приготвеният със зехтин зелен фасул, който домакините препоръчаха да се консумира с айрян със ситно нарязана мента и джоджен. Проф. Мюмюн Шахин обясни, че мекият вкус на фасула се дължи на зехтина, произведен в района на Текирдаг. Сред
традиционните ястия на турската кухня е и мантъ. Гостите опитаха ястието, което през 2009 г. е получило статут на защитено регионално блюдо. То се приготвя от тесто с пълнеж от кайма и лук, което след като се завие като равиоли, се вари. Традиционната гозба бе поднесена с
гарнитура от кисело мляко, подправено с чесън, доматен сос, черен пипер и с разтопено краве масло. Основното ястие бе пилаф с пиле и нахут, малки кюфтета и гарнитура пияз. Гостите се насладиха на изключително вкусно приготвеното ястие с прецизно сварен ориз и крехко
пилешко месо.
Черешката на тортата в менюто, приготвено от топ готвачите, бе великолепен десерт – млечен
крем с пилешки гърди. Фуркан Бурак разказа, че сладкото изкушение е приготвено от мляко, нишесте, брашно и захар, като към тях се прибавят пилешки гърди, които отделно се приготвят. Те се сваряват предварително и престояват във вода, докато не се загуби вкусът на
месо. Към него се добавя кремът, запича се, а после се поръсва с канела. Гостите споделиха, че десертът е фантастичен и ако готвачите не са разкрили, че в крема има пилешки гърди, никога не биха предположили. След това домакините предложиха традиционния и любим за
почитателите на добра кухня десерт – баклава, поднесена с ароматно турско кафе и чай.
„В Турция дори работещата жена може да направи супа и пилаф. Като студентка не готвех, но щом се омъжих и започнах да пътувам със съпруга ми, научих различни рецепти“, сподели съпругата на генералния консул.
В края на тържествения обяд дългогодишният сътрудник в генералното консулство на Турция в Пловдив Шенар Бахар подари на гостите издания на българо-турското списание за литература, изкуство и култура „Небет тепе“, в което автори са журналисти, писатели, поети
от двете страни.