Минимум 300 лева е цената на агнето директно от фермата в навечерието на Великден. 40 билки е яло, на 1000 метра е пасло, хвалят стоката си овчарите и в Родопите, и в Стара Планина, и в Средна гора.
Скъпо или евтино ли е месото от фермата, провери репортер на “Пловдив Дейли”. На фона на цените в магазините, месото е на конкурентна цена и поне има гаранция, че е прясно. В сравнение с цените в съседните Гърция, Северна Македония и Румъния обаче агнешкото е скъпо.
При цена от 12 лева за килограм живо тегло и рандеман между 35 и 40%, кило чиста мръвка излиза близо 30 лева. Mо-евтино е агнешкото в магазините, но там няма гаранции за произхода и свежестта на месото.
Екстрата да си вземеш животно директно от стопанството е, че за 300 лева фермерът изчиства животното и ти отделя дреболиите, с които да си направиш дроб сърма, чорба от агнешка главичка и шкембе. Само комплектът с дреболиите в магазина излиза между 20 и 30 лева.
Защо гърците го могат
Освен стандартната потребителска кошница i контролирани цени на хранителни стоки, тази година в Гърция действа и специална за Великден. В резултат на мерките агнешкото в магазините в южната ни съседка струва 10 евро. Освен това има сериозни промоции на яйца, обредни хлябове и шоколадови изделия, свързани с празника.
Как е у нас
Тази година в България няма традиционното надуване на цени на принципа “ден година храни”. Така празничната трапеза за едно семейство излиза под 100 лева, ако естествено фамилията не купи цяло агне.
Агнешко в различните магазини се намира между 17 и 26 лева, като в големите вериги се движи около 20 лева. И все пак за сравнение в същите вериги в Гърция цената е двойно по ниска /10 евро, в каквато валута са и заплатите и пенсиите в страната/.
Кора яйца за 12 лева
И с цената на яйцата преди Великден този път всичко е спокойно. На дребно размер L варира между 35 и 40 стотинки, което означава 12 лева за кора.
Козунак за всеки вкус и джоб
На пазара има огромно разнообразие от козунаци с цени от 2 до 100 лева. Експертите обаче предупреждават, да не купуваме най-евтините и с голям срок на годност. Причината е, че яйцата са основен продукт в правенето на козунак, а те, както е известно, не са много трайни. Така че, ако купим козунак с трайност 3-4 месеца, е ясно, че е пълен с всякакви Е-та.
Салата на корем
Цената на традиционната Великденска салата също е народна. Вече втори месец на пазара се намират хубави марули по лев и половина. Левче е зеленият лук, почти толкова са и репичките. Дори да обогатите салатата с една краставица, обилна купа за четиричленно семейство със зехтина, лимона и подправките няма да надскочи 10 лева.