• За нас
  • Екип
  • Реклама
  • Контакти
вторник, май 20, 2025
  • Вход
Няма резултат
Виж всички резултати
абонирай се
Plovdiv Daily
  • Денят
  • Пловдив
  • Политика
  • Бизнес
  • Спорт
  • Свят
  • Забавления
  • Лайфстайл
  • Денят
  • Пловдив
  • Политика
  • Бизнес
  • Спорт
  • Свят
  • Забавления
  • Лайфстайл
Няма резултат
Виж всички резултати
Plovdiv Daily
Няма резултат
Виж всички резултати
Реклама
Начало Забавления Култура

У нас е Страстна, при тях е Цветна: Как чехи и словаци отбелязват седмицата преди Великден

На Пепеляна сряда чистят комините, в четвъртък момичетата се решат под зелена върба, мажат оборите с чесън

от Plovdiv Daily
април 30, 2024
в Култура
A A
0
Изложбата "Великден в България, Чехия и Словакия" преди година бе гост в Българския културен институт в Братислава

Изложбата "Великден в България, Чехия и Словакия" преди година бе гост в Българския културен институт в Братислава

8
СПОДЕЛЯНИЯ
88
ПРЕГЛЕДА
Сподели във FacebookСподели в X
Реклама

Докато при нас седмицата преди Великден се нарича Страстна – на старобългарски “страст” означава “страдание”, в Чехия и Словакия определено периодът е “цветен” – понеделникът е Син, вторникът Сив, срядата е Пепеляна, следват Зеленият четвъртък, Разпети петък и Бяла събота.

В срядата се чистели комините и се измитали къщите. Пред черквата се палел свещен огън. Вярвало се, че който се мръщи на този ден, ще се мръщи през цялата година, разказва уредникът в Етнографския музей Грозделина Георгиева, отговорник на изложбата “Великден в България, Чехия и Словакия”. На Зелен четвъртък свещениците носят зелени дрехи. Не се украсяват олтарите и не се палят свещи. При литургията, когато се бият камбаните, човек трябва да подрънка с пари в джоба, за да ги има през цялата година. Яде се зелена храна – спанак, зеле, за здраве и се сее, за да има богата реколта. Боядисват се яйцата. В Чехия се пекат “идаше” или великденски ритуални птички, които после се ядат с подарен мед. Хапва се от печивото за защита от змии и оси, от него се дава на говедата, а друго се хвърля в кладенеца. Чука се с чукчето по хаванчето, за да няма насекоми. Стопанките метат къщите преди изгрев слънце и носят сметта на най-близкото кръстовище, за да няма бълхи. Хората се мият с роса преди изгрев слънце, за да са здрави и хубави. Не трябва да се дава нещо на заем и да се карате помежду си. След залез слънце стопанинът обикаля къщата, ръси светена вода от нова тенджера, за да опази имота от лошите магьосници, обяснява Грозделина.

Реклама

В Словакия стопанката трябва да измие всички съдове преди изгрев. Момите, които искат да имат хубава дълга коса, се решат под зелена върба. В опашката на конете се вплита червен конец като защита срещу уроки. Кравите се бършат три пъти с мъжките панталони, за да са плодни и муцуните им се мажат със сланина, за да не се надуват. Срещу зли сили след залез слънце вратите на оборите се мажат с чесън.

На Разпети петък се спазва строг пост. Не се работи и не се пали огън преди изгрев слънце. Водата има лековита сила и добро влияние върху цялото домакинство. В Чехия с вода от потока измиват прозорците и вратите в дома, дават на животните да пият и почистват обора. Хората се мият за здраве и хубост, разказва Грозделина Георгиева.

Реклама

В Словакия стопанката събира с чаршаф роса от тревата, защото смята, че колкото повече има, толкова повече мляко ще дадат кравите, като казва: “Събирам ползата, но не цялата”. Вярват, че в този ден раните заздравяват по-бързо, затова дамгосват овцете и присаждат дръвчетата. За да се предпазят от удавяне и лоши магии, хората предат конци преди изгрев слънце и правят с тях няколко бода върху дрехата. Вярвало се, че на този ден земята има магическа сила и показва скритите съкровища. Момите гадаят за женитба, като хвърлят във водата елхови клонки, чиито клонки се носят по течението, ще се омъжат в тяхно село, ако се извият, ще се омъжат другаде. Момчета обикалят с кречетала и домакините им подаряват яйца, печива, сухи плодове и дребни пари.

На Бяла събота свършва постът. Преди изгрев слънце момите се мият с роса, за да са хубави през цялата година. Преди нощното богослужение се освещава огън, от който се пали обредната свещ – пашкал, от който домакините отнасят в дома си. От нея палят при всяко кръщене и погребение. Въглените се слагат върху гредите в къщата, за да я пазят от пожар, а изгорелите клонки и пепел се ръсят по полето, за да има голям добив. При биенето на камбаните, стопаните разклащат овошките, за да се събудят от зимен сън, обливат ги с вода, а някъде ги мажат с козуначено тесто. Момичета ходят в бели, нови дрехи, а главите си украсяват с венчета. В някои села на Източна Чехия изпълняват ритуала “Извеждане на Юда”, като сред група от момчета до 15-годишна възраст обличат едно в сламени дрехи. Шествието обикаля къщите, като рецитират стихотворения или пеят песнички, а получават от стопаните сурови яйца, сладки или парички. След обиколката събличат Юда и горят облеклото му, а събраните дарове разделят. В Чехия нощем младежите правят пътечки от пясък, стърготини и др. от къщата си до прозорчето на възлюбената си. Вярва се, че през тази нощ водата се превръща във вино, а изворите са лечебни, обяснява Грозделина Георгиева.

В Чехия и Словакия правят козунаци или “баба”, направени от яйца, пекат великденски агънца, украсяват яйца, варят шунка и мастта от нея ползват за лекуване на раните. Правят се плетенки от млади върбови клонки и се освещават яйцата и храната за празника.

Със съдействието на уредника Грозделина Георгиева и Регионалния етнографски музей в поредица от публикации “Пловдив Дейли” разказва за традициите около Великден в България, Чехия и Словакия. Посветената на обичаите в трите страни изложба може да разгледате до 12 май.

Свързани Новини

  • Къде гонят жените с върбови клонки? Изложба разкрива традициите за Великден в България, Чехия и Словакия
  • Не лазарува ли момата, ще я похити змей, или как обичаите ни водят към женитба
  • Страстната седмица ден по ден: Какви са традициите у нас, в Чехия и Словакия
Тагове: българиявеликденГрозделина Георгиеваетнографски музейобичаиСловакиятрадицииЧехия
Plovdiv Daily

Plovdiv Daily

„Пловдив Дейли“ е медия, създадена от журналисти с богат професионален опит и активни позиции в обществения живот. Информацията в „Пловдив Дейли“ се списва от авторите на медията. Използват се коментари на авторитетни анализатори, общественици и експерти в различни области на живота – политика, бизнес, спорт, култура.

Още от категорията

Готвят голяма атракция на Сахат тепе

Готвят голяма атракция на Сахат тепе

май 19, 2025
Пловдив празнува: Вижте програмата за честването на 24 май

Пловдив празнува: Вижте програмата за честването на 24 май

май 19, 2025
Пловдив чества 90 г. от рождението на ДиКиро

Пловдив чества 90 г. от рождението на ДиКиро

май 19, 2025
За 24 май: Хор „Евмолпея“ с концерти в Румъния под патронажа на ЮНЕСКО

За 24 май: Хор „Евмолпея“ с концерти в Румъния под патронажа на ЮНЕСКО

май 16, 2025
Повече
Следваща Статия
Драмата с три номинации за “Аскер” за “Отблизо” и “Едип и пророците”

Драмата с три номинации за "Аскер" за "Отблизо" и "Едип и пророците"

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама

Популярни

  • С новите банкомати на EasyPay: Теглим четирицифрени суми и плащаме сметки без такса

    С новите банкомати на EasyPay: Теглим четирицифрени суми и плащаме сметки без такса

    460 споделяния
    Сподели 184 Tweet 115
  • Ритейлър отваря втори магазин в “Южен” с два дни големи намаления и изцяло нова визия

    751 споделяния
    Сподели 300 Tweet 188
  • Превръща ли се “Кючука” в икономическия лидер на Пловдив?

    357 споделяния
    Сподели 143 Tweet 89
  • Официално от полицията: Кой е кандидат-самоубиецът, побъркал шофьорите в Пловдив

    264 споделяния
    Сподели 106 Tweet 66
  • Безпрецедентни задръствания в Пловдив! Цял град стана заложник на ходещ по ръба на Тунела

    183 споделяния
    Сподели 73 Tweet 46

Анкета

Трябва ли да има часове по религия в училище?

Последвайте ни

Plovdiv Daily


Изпрати новина

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.


Конфигурация на бисквитки по ЕИЗ .

НОВИНИ

  • Ало, кмете
  • Афиш
  • Бизнес
  • Видео
  • Вкусно
  • Градски истории
  • Денят
  • Забавления
  • Здраве
  • Избори 2024
  • Култура
  • Лайфстайл
  • Любопитно
  • Мнения
  • На път
  • На фокус
  • Новини
  • Новини без категория
  • Огледало
  • Париж 2024
  • Пловдив
  • Политика
  • Правосъдие
  • Светски
  • Свят
  • София
  • Спорт
  • топ топ
  • Трафик
  • Успелите
  • център топ
  • Час пик

ИНФОРМАЦИЯ

  • Условия за ползване
  • Политика при коригиране
  • Политика за поверителност
  • Политика за бисквитките

ЗА НАС

„Пловдив Дейли“ е медия, създадена от журналисти с богат професионален опит и активни позиции в обществения живот.

Информацията в „Пловдив Дейли“ се списва от авторите на медията. Използват се коментари на авторитетни анализатори, общественици и експерти в различни области на живота - политика, бизнес, спорт, култура.

  • За нас
  • Екип
  • Реклама
  • Контакти

© 2025 Povdiv Daily Всики права запазени! Изграждане и Дигитален маркетинг благодарение на MasterWeb LTD.

Добре дошъл обтново!

Влезте в профила си по-долу

Забравена парола?

Изтеглете паролата си

Моля, въведете потребителското си име или имейл адреса си, за да зададете отново паролата си.

Вход

Add New Playlist

Няма резултат
Виж всички резултати
  • Plovdiv Daily
  • Бизнес
  • Денят
    • Мнения
    • Новини
    • Свят
    • Час пик
  • Забавления
    • Култура
    • Любопитно
    • На път
    • Спорт
  • Лайфстайл
    • Вкусно
    • Здраве
    • Огледало
    • Светски
  • На фокус
  • Пловдив
    • Ало, кмете
    • Афиш
    • Градски истории
    • Трафик
  • Политика
  • Успелите
  • Екип
  • За нас
  • Контакти
  • Реклама

© 2025 Povdiv Daily Всики права запазени! Изграждане и Дигитален маркетинг благодарение на MasterWeb LTD.