Въпреки позволените си съставки боите за яйца могат да предизвикат алергични реакции. Причината за това е приемането на по-големи дози от тях чрез консумацията на яйца. Специалистите съветват да не се прекалява с бройката. Отделно, че изяждането на много яйца наведнъж също може да предизвика алергии. Същото се отнася и за преяждането. Добре е да се подбират и домашни козунаци или такива от изпитани пекарни, за да се избегнат многото изкуствени оцветители.
Бърз преглед на съставките в боите показва наличието на вещества, които могат да предизвикат и рак. Пример за това е Е-102 – оцветител, забранен в редица страни, за който се смята, че може да причини алергични реакции, астма и да повиши риска от появата на тумори на щитовидната жлеза. Оцветителите Е-123, Е-131, Е-142 също се смятат за канцерогенни. В много страни те са забранени.
Обезателно четете етикета на боите, които купувате, и не го правете от съмнителни продавачи. Важно е те да имат обозначен състав на опаковката и да имат изрично сложен надпис с номера на разрешително от Министерството.