Хумусът е и предястие, и самостоятелно ястие, и основа за много вариации на готвене. Не съдържа глутен и е нискокалоричен продукт. Направен е от брашно от нахут, с високо съдържание на протеини и фибри, а също и от сусам. Ето как да си го приготвите у дома.
Продукти: 250 г нахут, 3/4 ч.л. сода, 4 с.л. лимонов сок, един лимон, скилидка чесън, 100 л ледена вода, 2 ч.л. кимион, 1 ч.л. кориандър, 2 с.л. сусам или зехтим, пресен кориандър и червен пипер за украса
Приготвяне: Накиснете нахута за една нощ, като го покриете с обилно количество вода. На сутринта го измийте, сложете го в тенджера, налейте вода и го сложете на среден огън. Гответе, докато разбърквате, три минути. Отцедете водата. Залейте го с прясна вода, добавете содата и отново го поставете на котлона. Когато водата заври, отстранете пяната и люспите. Намалете температурата и гответе около час. Изстискайте сока на лимона. Запържете кимиона и кориандъра, стрийте ги старателно в хаванче.
Отцедете сварения нахут и веднага го залейте с ледена вода. Смесете го с тахана, чесъна, лимоновия сок, кимиона и кориандъра в блендер. Овкусява се със сол и прясно смлян черен пипер, залива се със сусамово олио и ледена вода. Намачкайте масата до образуването на най-деликатния крем. Изсипете пастата в съд, покрийте с фолио и оставете поне за половин час, след което сложете в хладилника. Половин час преди сервиране извадете хумуса и добавете ситно нарязан кориандър. Може да го гарнирате и с печени кедрови ядки.