Заведения в центъра на Пловдив се отдават под наем за жълти стотинки, видя репортер на Plovdiv Daily. 160 квадрата ресторант до хотел “Тримонциум” се предлага срещу скромната сума от 1000 лева месечно, което е едва 6,25 лева на кв. м. Заведението се дава заедно с пълното оборудване и обзавеждане, разполага и с магазинче за продажба на храна за вкъщи. За същата сума се дава и помещение със статут на ресторант до Сточна гара. Обектът разполага с лятна градина, а общата му площ е 350 кв. м.
Заведение в духа на артистичния Пловдив точно до Дома на Културата „Борис Христов“ се предлага за 1300 лева. То е сплощ 120 кв. м. и двор с места на открито. На метри от Джумаята и “Капана” можете да наемете ресторант за бързо хранене срещу 1500 лева, но без оборудването. В близост до Военна болница се дава под наем разработено заведение с обедно меню и кетъринг. Цената е 2000 лева месечно и включва пълно оборудване. Собствениците му обаче предпочитат да го отстъпят на професионалист в бранша.
Само срещу 130 лв. месечно пък можете да станете горд наемател на 60 квадрата кафе-аперитив в “Тракия”.
Брокери обясняват, че причината за спада в цените е жестоката конкуренция в ресторантьорския бранш, при която дори утвърдени и любими на пловдивчани места са принудени да спуснат кепенци. Това се случи с “Марая”-та в “Кючука”, “Операта”, “Амстердам” и още редица култови места за хранене и забавление под тепетата. Отдавайки някои от тях под наем, собствениците им търсят алтернатива да запазят функцията им.