• За нас
  • Екип
  • Реклама
  • Контакти
понеделник, май 19, 2025
  • Вход
Няма резултат
Виж всички резултати
абонирай се
Plovdiv Daily
  • Денят
  • Пловдив
  • Политика
  • Бизнес
  • Спорт
  • Свят
  • Забавления
  • Лайфстайл
  • Денят
  • Пловдив
  • Политика
  • Бизнес
  • Спорт
  • Свят
  • Забавления
  • Лайфстайл
Няма резултат
Виж всички резултати
Plovdiv Daily
Няма резултат
Виж всички резултати
Реклама
Начало Лайфстайл Вкусно

Замесен с квас и изпечен с любов: Истинският козунак се приготвя три дни

Цветелина и Никола от TART Bakery разкриват тайните на ароматното печиво

от Татяна Томова
април 30, 2024
в Вкусно
A A
2
Цветелина и Никола са тандем и в кухнята, и в живота
Замесен с квас и изпечен с любов: Истинският козунак се приготвя три дни
Замесен с квас и изпечен с любов: Истинският козунак се приготвя три дни
Замесен с квас и изпечен с любов: Истинският козунак се приготвя три дни
Замесен с квас и изпечен с любов: Истинският козунак се приготвя три дни
Замесен с квас и изпечен с любов: Истинският козунак се приготвя три дни
Замесен с квас и изпечен с любов: Истинският козунак се приготвя три дни
Замесен с квас и изпечен с любов: Истинският козунак се приготвя три дни
Замесен с квас и изпечен с любов: Истинският козунак се приготвя три дни
Замесен с квас и изпечен с любов: Истинският козунак се приготвя три дни
83
СПОДЕЛЯНИЯ
925
ПРЕГЛЕДА
Сподели във FacebookСподели в X
Реклама

tart bakery kozunak2

Ако се озовете на ул. “Даме Груев” и ви обвие топъл аромат на козунак – с нежна, хрупкава коричка и ухаещ на масло, не го подминавайте. Потопени във великденския дух, с квас, любов и много вдъхновение от малката си дъщеричка го приготвят Цветелина и Никола Харизанови от малката пекарна TART Bakery. Специфичната съставка, с която го замесваме, е квас, не слагаме мая. Използваме яйца, австрийско брашно, масло, без никакви подобрители, разкрива тайната на истинския козунак Цветелина. Направата му отнема около три дни. Поддържаме квас, която използваме за хляба. Съответно се захранва веднъж, изчаква се два дни да се активира и след това с нея се прави първото тесто, в което се добавят захарта и млякото. След това сместа престоява още ден. С това тесто вече започваме да правим основния козунак – слагаме яйцата, маслото и добавките. Предлагат се три вкуса – с белгийски шоколад, стафиди и портокалови кори и череши и малина, обяснява майсторката.

Реклама

Другата тайна от TART Bakery е, че тестото се меси с миксер. Клиентите трябва да знаят, че истинският козунак не е напълно на конци, както са свикнали от печивата от големите вериги. Заради използването на квас самото му тесто е малко по-твърдо и стегнато, за разлика от на купешкия, който е бухнал, въздушен заради маята и подобрителите в него. Понеже се използват натурални продукти, и себестойността му е по-висока. Козунаците от пекарната не са по калъп – всяка партида е различна и посвоему впечатляваща.

Преди Великден Цветелина и Никола замесват и изпичат по около 200-300 бройки дневно. Миналата година, когато ул. “Даме Груев” бе затворена за ремонт, и работихме само по поръчки, за два дни направихме 500. Капацитетът ни е и за повече бройки, стига да има интерес.

Реклама

Пекарната е сред малкото в Пловдив, в които се приготвя козунак с квас. Доближаваме се до европейските стандарти, отбелязва Никола. А панетонето с квас, което е хит през декември, правят само те и “Братя Хлебари” в София. Специфичната съставка се използва и в хляба на TART Bakery, и във фокачата, изключение правят само кроасаните.

Цветелина и Никола са врели и кипели във виртуозните найни на готвенето. Учили са в кулинарната академия HRC в София. Там бяхме две години, ходихме на 6-месечен стаж в Амстердам, после година и нещо в Лондон, разказва Цветелина. Тя работила като сладкар, а Никола като готвач в кухняха на френски ресторант. В един момент решихме, че не ни се стои повече в Лондон и решихме да се

cvetelina nikola tartbakery4

приберем в България. Установихме се в Пловдив, откъдето е мъжът ми, обяснява Цветелина, която идва от града на Дечко Узунов – Казанлък. Направихме пекарната през 2018 г., но после се сблъскахме с реалността, че няма абсолютно нищо общо с това, което сме работили преди. Отделно да правиш собствен бизнес, да наемаш персонал, да го обучаваш, да разработваш рецептите, е доста отговорно. Мястото също е от изключително значение. В началото ни беше трудно да пробием и мина време, докато хората от “Кючука” ни възприемат. Сега имаме много редовни клиенти и от квартала, и от Центъра, и от други райони на града, разказват Цветелина и Никола.

Тагове: TART BakeryВодещиДаме Груевкваскозунаккулинарна академия HRCКючук ПарижНиколапекарнаПловдивтопЦветелина
Татяна Томова

Татяна Томова

Още от категорията

Мекички и вкусни кашкавалки от майсторката Бени

Мекички и вкусни кашкавалки от майсторката Бени

май 10, 2025
Цените на традиционните стоки за Великден скочиха с 8%, стартира социален експеримент

Няколко трика как да избелим кафявите яйца

април 18, 2025
Ще ядем "златни" кайсии тази година: Студът унищожи почти 100% от насажденията

Ще ядем “златни” кайсии тази година: Студът унищожи почти 100% от насажденията

април 8, 2025
Не като у нас. В Гърция започнаха великденски намаления

Не като у нас. В Гърция започнаха великденски намаления

април 7, 2025
Повече
Следваща Статия
Резнаха бизнеса на Рачков и Стоичков като продавачи на надежда по телевизиите

Резнаха бизнеса на Рачков и Стоичков като продавачи на надежда по телевизиите

КОМЕНТАРИ 2

  1. Avatar of Георги Георги says:
    1 година преди

    Най-вкусните козунаци, които съм ял през живота си!

    Отговор
  2. Avatar of Теодора Теодора says:
    1 година преди

    Не само козунаците с квас са уникално вкусни. Всички неща, които предлагат в пекарната, са много хубави и качествени – кроасани, хляб и фокача с квас, бисквитки, торти по поръчка 👍

    Отговор

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама

Популярни

  • Ритейлър отваря втори магазин в “Южен” с два дни големи намаления и изцяло нова визия

    Ритейлър отваря втори магазин в “Южен” с два дни големи намаления и изцяло нова визия

    751 споделяния
    Сподели 300 Tweet 188
  • С новите банкомати на EasyPay: Теглим четирицифрени суми и плащаме сметки без такса

    459 споделяния
    Сподели 184 Tweet 115
  • Превръща ли се “Кючука” в икономическия лидер на Пловдив?

    356 споделяния
    Сподели 142 Tweet 89
  • Официално от полицията: Кой е кандидат-самоубиецът, побъркал шофьорите в Пловдив

    264 споделяния
    Сподели 106 Tweet 66
  • Безпрецедентни задръствания в Пловдив! Цял град стана заложник на ходещ по ръба на Тунела

    183 споделяния
    Сподели 73 Tweet 46

Анкета

Трябва ли да има часове по религия в училище?

Последвайте ни

Plovdiv Daily


Изпрати новина

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.


Конфигурация на бисквитки по ЕИЗ .

НОВИНИ

  • Ало, кмете
  • Афиш
  • Бизнес
  • Видео
  • Вкусно
  • Градски истории
  • Денят
  • Забавления
  • Здраве
  • Избори 2024
  • Култура
  • Лайфстайл
  • Любопитно
  • Мнения
  • На път
  • На фокус
  • Новини
  • Новини без категория
  • Огледало
  • Париж 2024
  • Пловдив
  • Политика
  • Правосъдие
  • Светски
  • Свят
  • София
  • Спорт
  • топ топ
  • Трафик
  • Успелите
  • център топ
  • Час пик

ИНФОРМАЦИЯ

  • Условия за ползване
  • Политика при коригиране
  • Политика за поверителност
  • Политика за бисквитките

ЗА НАС

„Пловдив Дейли“ е медия, създадена от журналисти с богат професионален опит и активни позиции в обществения живот.

Информацията в „Пловдив Дейли“ се списва от авторите на медията. Използват се коментари на авторитетни анализатори, общественици и експерти в различни области на живота - политика, бизнес, спорт, култура.

  • За нас
  • Екип
  • Реклама
  • Контакти

© 2025 Povdiv Daily Всики права запазени! Изграждане и Дигитален маркетинг благодарение на MasterWeb LTD.

Добре дошъл обтново!

Влезте в профила си по-долу

Забравена парола?

Изтеглете паролата си

Моля, въведете потребителското си име или имейл адреса си, за да зададете отново паролата си.

Вход

Add New Playlist

Няма резултат
Виж всички резултати
  • Plovdiv Daily
  • Бизнес
  • Денят
    • Мнения
    • Новини
    • Свят
    • Час пик
  • Забавления
    • Култура
    • Любопитно
    • На път
    • Спорт
  • Лайфстайл
    • Вкусно
    • Здраве
    • Огледало
    • Светски
  • На фокус
  • Пловдив
    • Ало, кмете
    • Афиш
    • Градски истории
    • Трафик
  • Политика
  • Успелите
  • Екип
  • За нас
  • Контакти
  • Реклама

© 2025 Povdiv Daily Всики права запазени! Изграждане и Дигитален маркетинг благодарение на MasterWeb LTD.