Богородичният пост, свързан с надеждата и любовта към Божията майка, започва от днес. Подобно на Великденския, той е един от най-строгите. Отбелязва се от 450 г. пр. Хр., когато за първи път е споменат в беседа на римски папа, известен с борбата си срещу ереста.
Постът продължава до 14 август и само на празника Преображение Господне, честван на 6 август, се разрешава консумацията на риба. На трапезата преди Успение Богородично задължително се забранява блажна храна – месо и млечни продукти. В дните понеделник, сряда и петък не само се консумира постна храна, но тя трябва и да е сурова. Не е позволено приготвянето ѝ по какъвто и да е начин. В тези дни от строгите Богородични пости дори растителната мазнина е забранена за консумация. Във вторник и четвъртък постната храна трябва да се приготви чрез варене или задушаване, защото консумацията на олио не се разрешава. Позволено е използването на мазнина само през съботните и неделни дни, като тогава е разрешено и добавянето на вино по време на готвене.