Великият пост, предшестващ празника Свето Възкресение Христово – Великден, започва от 18 март и продължава до 4 май за източноправославните християни. Месото, млякото, рибата, яйцата са табу. Алкохолът също е забранен, както и конвенционалните сладкиши. И е грехота дори да си помислите за любовни ласки.
Първите четири дни и Страстната седмица, последната седмица на поста, се считат за най-строги. В първия ден на гладуването, чист понеделник, не бива да ядете нищо, евентуално само хляб. Същото правило важи и за Разпети петък – последния петък преди Великден.
Отказът от вкусните, но вредни неща е, макар и в малка степен, победа над дребните страсти. И ако погледнете от по-практична страна, подобрявате качеството на диетата си. Като се има предвид фактът, че нездравословните храни се заменят с по-здравословни и засищащи, може и да не отслабнете. Въпреки това, ползите от гладуването са очевидни.
Отказът от консумирането на млечни продукти и месо намалява натоварването на храносмилателните органи, а растителните храни с високо съдържание на фибри и витамини помагат за възстановяване на чревната микрофлора. Те подобряват работата на стомашно-чревния тракт и нормализират метаболитните процеси.
Положителните страни на поста са също, че шлаките и токсините се извеждат от тялото. Освен това заради отказа от алкохол се подобрява сърдечната дейност и се прочистват кръвоносните съдове.
По време на постите са разрешени всякакви продукти от растителен произход – ядки, семена, сушени плодове, гъби, плодове, зеленчуци, зърнени храни, зърнени култури, билки, плодове. Също и салати, супи, зърнени храни и други ястия, които не съдържат забранени храни. Сладките включват мед, пресни и сушени плодове.
Имайте предвид, че избягването на животински продукти може да доведе до дефицит на витамин B12. Това ще ви накара да почувствате обща слабост и световъртеж. А поради дефицит на желязо, цинк, мед, калций, кожата, косата и ноктите може да станат сухи и изтънени. Храненето преди и след постенето трябва да се променя постепенно, като бавно се премахват или добавят необходимите продукти.