В началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми, използвани в хранителната индустрия. Това са “частично обезмаслен прах” от домашни щурци и малък брашнен червей. Веднага след публикуването на информацията ни заля вълна от конспиративни теории и дезинформация за насекомите в храните. Такива се появяват периодично в традиционните и социалните медии, пише сайтът pariteni.bg
Авторите припомнят, че това не са първите насекоми, разрешени за употреба в хранителната промишленост. Такива има и за продукти, получени от скакалци, ларви и др., показва проверка на БНР. Тези храни се определят като “нови”, тъй като, според информация от ЕК, не са били консумирани в значителна степен от хората в ЕС преди 15 май 1997 г. Именно тогава влиза в сила първият регламент за новите храни.
В публикация, споделена стотици пъти през последните месеци обаче се твърди, че всички храни, които имат символи Е120 и Е904, съдържат насекоми и трябва да бъдем внимателни. Можем да я видим както в публикации във Фейсбук, така и в традиционни медии.
Каква е истината?
Е120 и Е904 наистина се произвеждат от насекоми, но са въведени в хранителната промишленост далеч преди регламента на Европейската комисия.
Директивата на ЕС 2000/13/ЕО относно етикетирането на храните просто налага кармините / както и всички други хранителни добавки, да бъдат включени в списъка на съставките на даден хранителен продукт или като кармин или като хранителен оцветител E120 на местния език на съответния пазара, на който се продава продуктът. Така насекомите се появяват на някои етикети като част от съответната храна, което не е съвсем вярно.
Подобно на Е120, Е904 също се добива от насекоми. Той е природна смола, която се произвежда от щитоносни въшки. Също се използва в хранително-вкусовата промишленост, предимно като глазиращ агент за пресни плодове.
В Решение № 58 на Европейския Съвет на икономическата комисия от 20 юли 2012 г., който регламентира изискванията за безопасност на хранителни добавки, ароматизанти и технологични помощни средства са описани храните, в които може да се използва Е904 – шеллак. Това са пресни цитрусови плодове, пъпеши, ананаси, праскови, круши, ябълки (повърхностна обработка); бонбони, сладкиши, шоколад, брашнени сладкарски изделия, покрити с шоколадова глазура; дъвки; сухи зърнени закуски, ядки в съответствие, кафе на зърна; бял и жълт пчелен восък, и др.
Задължително условие е добавките и оцветителите да бъдат обозначени в етикетите на храните. Добавките в хранителните продукти могат да се ползват след получаването на разрешение от Европейската агенция за безопасност на храните, каквото се издава само ако е доказано, че веществото е напълно безвредно за здравето.
Заключение
Твърдението, че храните, които имат символи Е120 и Е904, съдържат насекоми е ВЯРНО, но МАНИПУЛАТИВНО, тъй като са въведени в хранителната промишленост далеч преди първия регламент на Европейската комисия за новите храни. Добавят се от десетки години в хранително-вкусовата промишленост, медицината, фармацията и козметиката. Задължително трябва да бъдат описани на етикетите, тъй като могат да предизвикат алергични реакции.
Според National Geographic общо 2100 вида насекоми са част от менюто ни всеки ден и в това няма нищо притеснително или опасно за здравето ни.