Нова бакалавърска програма “Хранителни и фармацевтични биотехнологии” стартира Университетът по хранителни технологии в Пловдив през новата академична 2024/2025 г. Иновативната бакалавърска програма се разкрива към катедра “Биотехнология” и е с продължителност 4 години.
Дипломираните бакалаври ще бъдат висококвалифицирани специалисти с уникален профил, което ги прави силно конкурентноспособни и увеличава възможностите им за реализация на пазара на труда. С придобитите задълбочени научно-теоретични биохимични, микробиологични и молекулярно-генетични познания и практични умения завършилите ще могат да прилагат най-съвременните биотехнологични методи при получаване на лекарства, биоингредиенти за безопасни и здравословни храни и напитки, ефективни агробиопродукти, биоматериали с нисък въглероден отпечатък и др.
Съвременният живот наложи необходимостта от такъв тип кадри, които са необходими за бизнеса и за науката, коментира зам.-ректорът по учебна дейност проф. Георги Костов. Според него учебният план е мултидисциплинарен и е тясно съобразен с нуждите на индустрията и научните организации. Това ще позволи на дипломираните бакалаври да организират и провеждат технологични процеси в производствени условия в различни фармацевтични, хранително-вкусови и биотехнологични предприятия, специализирани микробиологични, аналитични, медико-биологични и контролни лаборатории, научноизследователски организации, компании за провеждане на клинични изследвания, сертифициращи компании, както и в държавни институции, обслужващи секторите “Безопасност на храни”, “Здравеопазване”, “Екология” и “Образование”.