Бонбони с опасен консервант заливат пазара, алармират от БГНЕС.
Сладките изкушения от тип „маршмелоу“ са много харесвани от децата. Те обаче могат да причинят алергии, мигрена, задушаване, тревожност, клинична депресия и дори тумори на щитовидната жлеза.
Причината: бонбоните съдържат компонента Тартразин, по-известен като Е-102.
Съставката е изкуствена, няма аналог в природата. Тя придава яркожълт цвят на сладкарските изделия. Тартразин се влага също в сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и дори сладолед. В комбинация с Е-142 храните добиват яркозелен нюанс.
Тартразин се получава от въглищен катран – иначе казано – от отпадъци от различни индустрии. Основният материал, необходим за получаване на добавката, са въглищата и въглищният катран.
На гърба на опаковката е упоменато, че въпросните маршмелоу съдържат Тартразин, който е разрешен за употреба в България и това е регламентирано в Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните. Според родното законодателство на наша територия може да се използва Тартразин в сладкарството, но само ако е изрично упоменат в съдържанието.
Тартразинът обаче може да причини различни алергични реакции, особено при хора, страдащ и от астма. Провокира астматични пристъпи при деца. Повишава риска от появата на рак на щитовидната жлеза, от увреждане структурата или броя на хромозомите.
Изкуствената добавка е забранена в редица страни като Финландия и Саудитска Арабия, например. Е-102 е позволен за употреба в хранителната индустрия и в САЩ, и в рамките на Европейския съюз. Липсата на забрана обаче не означава, че той е напълно безопасен, особено във високи дози. Именно това е причина по индивидуални решения на местните власти добавката Е-102 да не се ползва в Австрия и Норвегия.
Тартразин е свързван още с рискове от нарушения на съня, хиперактивност при деца, алергични пристъпи при хора с астма, кожни сърбежи и лилави петна по кожата, замъглено зрение и загуба на равновесие.
Като превантивна мярка вместо опасния оцветител производителите могат да ползват органични съединения, придаващи същия приятен жълт цвят, например бета каротин.
Опасните бонбони са произведени в Бразилия през декември 2023 г., т.е. от тях очевидно има широк внос.