Чудо се случва с цената на яйцата близо две седмици преди Великден. Вместо да се изстреля с космическа скорост, се забелязва точно обратната тенденция – символът на празника поевтинява. Собственици на малки магазини в Пловдив издават, че докато доставната цена на размер “L” през февруари е била около 0,40 лв., а през март – 0,39 лв., през април е спадала постепенно и във вчерашния ден е стигнала до 0,34 лв., което е 4 стотинки под нивата от миналата година. Подобна тенденция се забелязва и в страните от ЕС, като цените на продукта са с 10 до 15% по-ниски от миналата година. Във Франция цената на дребно е 3,71 евро, а в Германия – 2,61 евро за опаковка от 12 броя.
Според държавния сайт, който следи стойността на храните, в момента средната цена на едно яйце у нас е 50 стотинки за размер “М”. Около 15 стотинки е разликата на едро и в магазина, показва сравнението. “Яйцата, които се предлагат на българския пазар, особено тези с българско производство, са с много високо качество”, казва пред bTV Владимир Иванов, председател на Държавната комисия стокови борси и тържища.
Скокът при яйцата е двоен за последните три години. През 2021 г. едно яйце е струвало 0,19 лв., година по-късно – 0,23 лв., а сега цената е около 0,40 лв. Според експертите цената се образува от търсенето и предлагането на пазара, а също и от своята себестойност. “Цената се определя от тази, която ни дава производителя. Всички складове, които продават яйца, не са от първостепенно значение, защото стоката яйца не е основна в нито един търговец. Повечето търговци се занимават с други стоки и затова надценката, която се образува от търговеца, е между 8% и 15% в зависимост от логистиката, която трябва да се направи”, заяви пред bTV Стоян Стоянов от Асоциацията на търговците на храни.
Спад в цените на основните храни и сезонните плодове и зеленчуци пък за първи път от месец показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. “В момента първо има повече количество, второ – нямаме условия за развитие на някаква тенденция в посока нагоре”, обясни пред БНР председателят на комисията Владимир Иванов. По думите му основните хранителни продукти, включително основните плодовете и зеленчуците, са малко по-евтини в сравнение със същия период на миналата година. “Ако всичките ги съберем – при зеленчуците имаме 2 лв. по-малко, при основните хранителни продукти – 1 лев. Като цяло потребителската кошница, ако от всичко купим по единица, 108 лв. – за сравнение миналата година е 111 лв. Това е под 2%. Намалението е незначително и малко, но важната новина е, че имаме стабилно и устойчиво равновесие на взаимодействието и няма тенденция, която да показва, че ще видим някакви резки изменения”.