Първият ден от септември е празник за всички изискани пловдивчани. Обичаният джазмен с кадифен глас, когото наричат българския Франк Синатра ще ги поведе към едно незабравимо музикално пътешествие с най-великите класики и хитове в историята на музиката. С концерта си в Пловдив, Васил Петров отбелязва 30 години на сцена. По този повод той е подготвил за почитателите на романтичната музика специална програма, включваща избрани песни от широкия му репертоар, поднесени по неговия неподражаемо елегантен маниер, с мащабна оркестрация с джаз нюанси, заедно със Симфониета – Враца с диригент маестро Христо Павлов.
Специален гост в програмата е младата, красива и талантлива цигуларка Зорница Иларионова. Тя ще партнира на Васил Петров в няколко песни и ще представи класически и филмови теми, отличавани с награди Оскар. Неповторимият “The Best of” концерт на легендата започва в 21 часа сред красивите декори на Античния театър.
Той слага началото на Есенния салон на изкуствата – най-големия културен формат под тепетата, който обединява в себе фестивали и отделни събития от всички жанрове. Част от него са и Националните есенни изложби под надслов “Приземяване” с куратор проф. д-р Галина Лардева, които ше бъдат открити в 18 часа в Балабановата къща. Ценители на изкуството от цялата страна ще посетят града, за да ги разгледат.
В любимия Пловдив довечера се завръща и Марин Йончев, братът на световноизвестната прима Соня Йончева. Талантливият тенор ни е подготвил рецитал, озаглавен „Италианска оперна вечер“. Ще се насладим на някои от най-обичаните арии, написани от знаменити класически композитори, родени на Ботуша. Топлия тембър на момчето, станало известно с участието си в телевизионния формат “Стар Академи”, ще слушаме от 19,30 часа в Дома на културата.
Приятно ще прекараме неделната вечер и в арт пространството на Dali Vino в Мол Марково тепе, където можем да сътворим свое собствено произведение на изкуството на тема “Созополски вечери”.
За изкушените от кулинарното изкуство пък е курсът на тема “Сладоледени френски макарони” в Hobby’licious Cooking School на ул. „Димитър Талев“ 59. Те ще се запознаят с техниката за приготвяне на един от най-популярните десерти във Франция, само че в сладоледен вариант, от 14 до 16,30 часа.