Арменските специалитети заемат почетно място в класацията на най-добрите световни кухни според ръководството за кулинарни изживявания TasteAtlas. Изданието прави рейнтинг въз основа на автентични рецепти, рецензии на кулинарни критици и изследователски статии за популярни съставки и ястия, както и гласуване за съставки, ястия и напитки. Според класацията първите пет от 95-те най-добри кухни в света са италианската, гръцката, испанската, японската и арменската.
Списъкът с популярни арменски ястия включва лаваш, лахмаджу, толма, хариса, хапама и разбира се – барбекю и кебап.
Мантъ е едно от нетипичните ястия. Характерно за региона е и “Темата“– зеленчуково ястие, традиционно използвано по време на пости. Топик е уникален пай с картофи и грах, с плънка от лук, касис, кедрови ядки, тахан и зехтин. Плънката обикновено се овкусява с канела и бахар, а ястието се сервира поръсено с лимонов сок. Много известен десерт е “гата”.
В Армения сред най-добрите ресторанти са „Ереванска механа“, „Урарту“, „Ануш“, „Кавказки комплекс“.
Факт е, че най-много арменци в България живеят именно в Пловдив.
Тук също има къде да се насладим на древната източна кухня – в нашия град има цели три арменски ресторанта. Най-старият от тях “Ереван” се намира на крачки от главната улица, в близост до Радиото и телевизията на Гроздовия пазар.
Вторият – “Беладжио” е ситуиран в района на центъра на ул. “Емил Зола 9”.
Страхотно арменско барбекю и кебап, както и салати и лаваш за вкъщи можем да си купим от обект за бързо хранене “Царството на вкусотиите” – арменски кебап Арарат – в близост до автогара Север “Поп Грую 27”.